Voorjaarsschoonmaak van uw kledingkast: 🧹 in 10 stappen opruimen en organiseren

Kledingkast georganiseerd in lichte tintenKledingkast georganiseerd in lichte tinten

Als de lente voor de deur staat, is het tijd voor een grote schoonmaak in huis. Een belangrijk onderdeel hiervan is het opruimen en organiseren van uw kledingkast. Hoe kunt u daarbij het beste te werk gaan?

Stap 1: plan voldoende tijd om uw kledingkast op te ruimen

De kledingkast opruimen is voor de meeste vrouwen een flink project. We hebben vaak veel kleding en toch kunnen we er geen afstand van doen. De kledingkast puilt uit en moet dringend uitgezocht worden. Afhankelijk van de grootte van de kledingkast kan dit enige tijd duren. Als u zichzelf ten doel heeft gesteld om "uw kledingkast op te ruimen", plan er dan minstens een halve dag, of beter nog, een hele dag voor in. Als u niet zoveel tijd heeft, kies dan kleinere doelen en begin met het uitzoeken van bijvoorbeeld slechts één lade of plank.

Neem de tijd, Een vrouw met een horloge voor haar hoofd Neem de tijd, Een vrouw met een horloge voor haar hoofd

Stap 2: krijg overzicht

Weet u hoeveel kledingstukken u eigenlijk heeft? Meestal zijn het er meer dan u denkt. Daarom is het belangrijk om eerst een overzicht te krijgen van uw kleding. Hoeveel broeken, rokken, jurken en shirts heeft u eigenlijk in uw kledingkast en draagt u ze echt allemaal? Of ontbreken er misschien een paar items om uw garderobe compleet te maken? Als u een duidelijk overzicht heeft, zal het opruimen en organiseren van uw kledingkast veel gemakkelijker gaan.

Stap 3: sorteer uw kleding

Nu is het tijd om uw kledingkast te sorteren! Haal al uw kleding uit de kast en leg broeken, shirts, pullovers etc. op een eigen stapel. Zo krijgt u gemakkelijker een overzicht en kunt u direct nagaan of de stapels niet te groot zijn en waar u misschien kunt gaan uitzoeken.

Kleding opruimen en in stapels sorteren. Een vrouw draagt een stapel wasgoed op haar twee handen.Kleding opruimen en in stapels sorteren. Een vrouw draagt een stapel wasgoed op haar twee handen.

Stap 4: maak uw kledingkast schoon en repareer hem als dat nodig is

Bij het opruimen van uw kledingkast hoort ook het schoonmaken! Stofzuig eerst het stof weg en neem alle oppervlakken af met een zachte, vochtige doek. Controleer ook of de kledingkast niet beschadigd is en of er bijvoorbeeld laden gerepareerd moeten worden. Ruim uw kleding pas weer in als de kledingkast schoon en heel is.

Stap 5: zoek uw kleding uit

Voordat de kledingkast goed ingeruimd kan worden, moet de kleding doorzocht en uitgezocht worden. Dit is waarschijnlijk de moeilijkste taak voor velen, omdat het betekent dat u afscheid moet nemen van oude, misschien favoriete modellen die versleten zijn of niet meer passen. De beste manier om uw kleding uit te zoeken is door het principe van de 3 stapels te volgen.

Kleding sorteren - principe van 3 stapels. Een vrouw sorteert haar kleren in 3 verschillende dozen.Kleding sorteren - principe van 3 stapels. Een vrouw sorteert haar kleren in 3 verschillende dozen.
 • De bewaarstapel

Leg alle kleding die u vaak draagt en die nog in goede staat is op de bewaarstapel.

 • De misschienstapel

Alle kledingstukken waarvan u niet zeker weet of u ze nog zult dragen, legt u op de misschienstapel. Dit geldt ook voor kleding die u al meer dan een jaar niet gedragen heeft.

 • De wegwerpstapel

Alle kledingstukken die versleten zijn, niet meer passen of die u niet meer mooi vindt, kunnen op de wegwerpstapel.

Stap 6: bedenk een systeem om uw kledingkast te organiseren

Nu kunt u uw kledingkast zorgvuldig organiseren. De grootte van uw kledingkast is hierbij cruciaal. Als u een kleine kledingkast heeft, is het raadzaam om winter- en zomeritems van elkaar te scheiden en, afhankelijk van het seizoen, de warme winterjassen en wollen pullovers of zomerkleding in dozen op zolder of in de berging op te slaan. Anders nemen ze alleen maar onnodig ruimte in beslag in de kledingkast. Als u meer ruimte heeft of zelfs een kleedkamer, kunt u al uw kleding in de kledingkast opbergen, maar met een systeem. U kunt zich hierbij het beste afvragen welk type organisator u bent.

De kledingliefhebber

Wilt u al uw broeken, al uw blouses en al uw jurken in één oogopslag kunnen zien? Voeg dan alle kleding van de stapels "bewaren" en "misschien" per kledingstuk samen: alle broeken gaan op één stapel, alle pullovers, alle jurken, alle blouses etc.

De kledingliefhebber. Een vrouw omarmt zichzelf De kledingliefhebber. Een vrouw omarmt zichzelf

De kleurenvriend

Houdt u van kleur? Een kledingkast gesorteerd op kleur is een echte blikvanger. Het wordt bijzonder harmonieus als de kleuren in een kleurverloop volgens het kleurenwiel zijn gerangschikt. Van rood naar paars naar blauw naar groen en uiteindelijk naar geel. Prachtig!

De gekleurde vriendin. Twee vrouwen in kleurrijke kledingDe gekleurde vriendin. Twee vrouwen in kleurrijke kleding

De styling-expert

Wilt u 's ochtends in uw kledingkast grijpen en in één keer een complete look tevoorschijn toveren? Rangschik uw kleding dan op outfit of gelegenheid. De avondjurk met bijpassende bolero hangt op een hanger en de bijpassende tas en schoenen liggen ook klaar. Hetzelfde geldt voor het broekpak met blouse voor naar kantoor of de casual jeans met vrijetijdsblouse en tricot jasje. Tip: maak foto's van de outfits en ook van de bijpassende combinatiemogelijkheden – zo blijft u combineren.

De styling-expert. Een vrouw in een modieus elegante outfit met een coltrui en een beige broekpakDe styling-expert. Een vrouw in een modieus elegante outfit met een coltrui en een beige broekpak

Stap 7: terug naar de misschienstapel

Bij het doornemen en sorteren van uw garderobe zult u zich gerealiseerd hebben dat sommige items op de misschienstapel niet echt in uw garderobe passen. Leg deze kledingstukken op de wegwerpstapel, u zult ze niet missen. Geef de andere kledingstukken een jaar respijt. Als u ze ook het aankomende jaar niet gedragen heeft, zijn het perfecte kandidaten voor de wegwerpstapel tijdens de volgende voorjaarsschoonmaak.

Stap 8: vouw slim en organiseer uw kledingkast op de juiste manier

In uw hoofd heeft u uw kledingkast al georganiseerd, nu kunt u dit plan in daden omzetten. Organiseer uw kledingkast volgens het systeem dat het beste bij u past: per kledingstuk, per kleur of per outfit. Bepaal welke kledingstukken op planken moeten komen en welke beter opgehangen kunnen worden. Dit wordt deels bepaald door de interne organisatie van de kledingkast en deels door de kledingstukken zelf. Tricot kleding kan het beste liggend bewaard worden zodat jasjes en pullovers niet uithangen of scheeftrekken. Blouses die gestreken moeten worden, kunt u daarentegen beter op een kledinghangers hangen. 

Stap 9: waar laat u de kleding van de wegwerpstapel?

U bent bijna aan het einde gekomen van het opruimen van uw kledingkast. Alle kleding die u wilt houden, hangt en ligt netjes in de kledingkast en de kledingkast is overzichtelijk. Maar wat te doen met de oude kleding? Niet alle kleding die u weg wilt doen, hoeft meteen de textielcontainer in. 

Afgedankte kleding verkopen, doneren of ruilen. Een vrouw neemt een foto van een pullover.Afgedankte kleding verkopen, doneren of ruilen. Een vrouw neemt een foto van een pullover.

Ruil kleding met vrienden

Organiseer een kleine ruilmiddag met vrienden. Elk van hen brengt een wat goede kleding mee en past ze één keer. Als een kledingstuk u bevalt, kunt u het gewoon ruilen voor een ander. Als u verschillende maten draagt: accessoires zoals sjaals, omslagdoeken of mutsen zijn altijd erg populair op ruilmiddagen.

Kleding verkopen

U kunt kledingstukken van goede kwaliteit of zelden gedragen kledingstukken bijvoorbeeld online verkopen of naar een tweedehandswinkel brengen. 

Gebruikte kleding doneren of inleveren

Gebruikte maar nog goede, niet kapotte kleding kunt u in daarvoor bestemde zakken met gebruikte kleding doen of aan goede doelen schenken. Er zijn veel hulpbehoevende mensen die uw afgedankte kleding graag zullen ontvangen.

Repareren

U kunt gewoon geen afstand doen van uw favoriete kledingstuk, maar het is beschadigd of past niet meer? Als u handig bent met een naaimachine, kunt u uw favoriete kleding ook repareren, uitleggen of innemen. U kunt bijvoorbeeld van een broek met gaten bij de knieën een kortere broek maken of de kapotte rits van een jas vervangen. Bent u wat minder handig dan is dat geen probleem! In veel steden en dorpen zijn naaiateliers die dit voor u kunnen doen.

Stap 10: vul uw garderobe aan

Nu u uw kledingkast heeft opgeruimd, oude kleren heeft uitgezocht en uw kledingkast goed heeft georganiseerd, heeft u misschien gemerkt dat er een paar belangrijke basics in uw kledingkast ontbreken? Of dat u niet echt de perfecte jurk heeft voor die elegante gelegenheid? Blader eens door onze online shop bij atelier GOLDNER en vul uw garderobe aan met de nieuwste modieuze modellen. Onze nieuwe voorjaar-/zomercollectie zal zeker niet misstaan in uw garderobe!

Samenvatting

 • Neem een halve tot een hele dag de tijd om uw kledingkast op te ruimen.

 • Haal alle kleding uit uw kledingkast.

 • Maak uw kledingkast schoon en controleer hem op beschadigingen.

 • Bepaal bij het sorteren van uw kleding welke kleding u wilt houden, over welke kleding u twijfelt en wat u weg wilt geven.

 • Bedenk hoe u uw kledingkast wilt organiseren.
  - Vouw uw kleding netjes op of hang kleding op hangers.

 • U kunt oude kleding repareren, weggeven, verkopen of laten recyclen.

 • Vervang geliefde kledingstukken die u heeft weggegooid door nieuwe. Bij atelier GOLDNER vindt u uw nieuwe favoriete modellen.

Van ons - voor u:

In een goed opgeruimde kledingkast is ruimte voor nieuwe voorjaar/zomermode.
Ontdek de nieuwste trends in onze online shop!

Vrouw leunt tegen een muur. Ze draagt een blauw-wit gestreepte broek, een lichtblauwe blouse en een marineblauwe blazer.Vrouw leunt tegen een muur. Ze draagt een blauw-wit gestreepte broek, een lichtblauwe blouse en een marineblauwe blazer.
Een winkelende vrouw met tassen in haar hand. Ze draagt een marineblazer met daaronder een gestreept shirt.Een winkelende vrouw met tassen in haar hand. Ze draagt een marineblazer met daaronder een gestreept shirt.