Voorbereiding is alles 👩‍🌾 – uw planten winterklaar maken

Fleurs recouvertes de neigeFleurs recouvertes de neige

Eenvoudige instructies: zo maakt u uw planten winterklaar.Heeft u groene vingers en zorgt u graag voor uw planten? Wanneer het winter seizoen nadert, is het tijd om uw favorieten in de tuin en op het balkon winterklaar te maken.

Er zijn verschillende methoden en stappen die we graag met u willen delen.

Zomerplanten beschermen

Zomerplanten doen het bijzonder goed bij zonnige en warme temperaturen. Deze worden over het algemeen kleurrijke en bloeiende schoonheden genoemd. Om deze pracht de komende zomer te behouden, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die u moet nemen.

Wanneer moet u uw zomerplanten naar binnen halen?

Planten die niet winterhard zijn, moeten tijdens de winter beschermd worden. U kunt ze het beste naar binnen halen voordat de temperaturen onder het vriespunt komen. Een koele kamer in huis is hier aan te raden of als alternatief kunnen uw planten in de serre overwinteren.

Gevoeligere planten kunt u het beste naar binnen halen als de temperatuur vaak onder de 10°C zakt.

Vergeet tijdens de wintermaanden niet om uw planten regelmatig te controleren en water te geven.

Bescherm winterharde planten in de winter

Bereid de grond voor

Wanneer de winter begint, moet de grond goed voorbereid zijn. Verwijder dode planten en onkruid en maak de grond een beetje los. U kunt het onkruid ook laten staan of erin werken, omdat het voedingsstoffen aan de grond afgeeft. Als u onkruid laat staan, zullen hun wortels de grond losser maken en de bodemkwaliteit verder verbeteren.

Bescherm de grond

Bedek de grond met een laag mulch, bijv. compost, schorssnippers of stro. Mulchen houdt de grond aan de ene kant vochtig en beschermt hem aan de andere kant tegen zware regenval en vriestemperaturen. Bovendien helpt de mulchlaag de groei van onkruid te onderdrukken, voorkomt hij dat belangrijke bodemdeeltjes wegspoelen bij regen en helpt hij de bodemstructuur te verbeteren. En voor het oog ziet de tuin er ineens veel verzorgder uit.

Wikkel planten warm in

Of het nu gaat om potplanten of tuinplanten, beide moeten warm worden ingepakt, maar ook beschermd tegen harde wind. Er zijn verschillende technieken om planten in te pakken voor de winter. Beslis welke methode het beste bij uw plant past en welke u het beste bevalt.

 1. Jutezak of plantvlies: deze variant is bijzonder geschikt omdat het lucht- en waterdoorlatend is, voldoende ventilatie toelaat en waterverzadiging voorkomt.

 2. Thermische potbeschermer: het grote voordeel van deze variant is dat deze thermische beschermer herbruikbaar is. De thermobeschermer is gemaakt van robuust materiaal dat duurzaam en weerbestendig is, maar toch blijft ademen.

 3. Noppenfolie voor planten: deze methode is relatief goedkoop en is meestal herbruikbaar. Dit zijn de twee grootste voordelen. Het nadeel van deze methode is dat het niet duurzaam is en dat u regelmatig moet controleren of de plant genoeg lucht krijgt en of er geen wateroverlast ontstaat.

 4. U kunt juteweefsel, speciaal plantvlies of andere winterwikkels kopen bij een bouwmarkt of tuincentrum en de planten hierin wikkelen. Zorg ervoor dat de planten genoeg lucht en licht krijgen.

Geef tuinplanten ook in de winter water

Als planten de winter niet overleven, zijn ze meestal niet bevroren maar uitgedroogd. Zorg er daarom voor dat uw planten goed water krijgen voor de eerste vorst en geef ze tussendoor water, ook op vorstvrije dagen. Vooral groenblijvers en winterbloeiende planten hebben nog steeds water nodig om hun bladeren en bloemen te behouden. Zorg ervoor dat u hierbij de grond van de plant controleert, want te veel vocht is ook niet goed.

Om te voorkomen dat uw planten vorstschade oplopen, kunt u ze het beste vroeg in de ochtend water geven, zodat het water de tijd heeft om in de wortels te sijpelen en de plant kan opdrogen tot de nachtvorst zijn intrede doet.

Planten terugsnoeien voor de winter

Sommige planten moeten voor de winter worden teruggesnoeid, zodat ze in het voorjaar weer goed uitlopen. Het snoeien van planten en houtachtige planten is echter niet altijd eenvoudig. Zoek daarom bij de aankoop uit of, hoe en wanneer er gesnoeid moet worden. Als planten te veel teruggesnoeid worden, kan dit leiden tot verzwakking of zelfs verlies van de plant.

Een hart voor dieren – bijvoeren in de winter

In de winter, en zeker wanneer er sneeuw ligt, vinden veel dieren het moeilijk om nog voldoende voedsel te vinden. Help ze met verschillende vogelvoederhuisjes waar u bijvoorbeeld zonnebloempitten of andere zaadjes in kunt leggen. Bouw een schuilplaats voor egels van kreupelhout, dood hout en bladeren, die 30 x 30 cm groot moet zijn. Ook kunt u ze bijvoeren met bijvoorbeeld kattenbrokjes. Woont u in de buurt van een bos? Ook eekhoorns hebben het vaak moeilijk in de winter. Hier kunt u een voederplank opzetten met noten, zaden en gedroogd fruit. Bij de dierenbescherming vindt u meer informatie

Hier vindt u een samenvatting van hoe u planten goed de winter door kunt laten komen.

 • Planten winterklaar maken

 • Haal zomerplanten naar binnen voordat het gaat vriezen.

 • Bereid de grond voor: verwijder dode planten en onkruid en maak de grond los.

 • Bedek de grond met mulch, dat biedt bescherming tegen regen, vrieskou en onkruid.

 • Omwikkel planten met een jutezak, plantenvlies of noppenfolie.

 • Geef planten af en toe water, vooral groenblijvers en winterbloeiers.

 • Snoei planten voor de winter terug.

 • Dieren bijvoeren in de winter

 • Richt voederstations in voor vogels, eekhoorns en andere dieren.

 • Vogelvoederhuisjes met zonnebloempitten of andere zaadjes.

 • Schuilplaats voor egels van kreupelhout, dood hout en bladeren, 30x30 cm groot.

 • Voederplank voor eekhoorns met noten, zaden en gedroogd fruit.

Van ons, voor u:

Als u op pad bent om alles winterklaar te maken, beschermt een jas u tegen weer en wind. Ontdek onze verscheidenheid aan jassen.

Dame met parapluDame met paraplu
Vrouw met regenjasVrouw met regenjas