Wat doet u met tuinmeubilair 🪑 in de winter

Tuinbank bedekt met sneeuwTuinbank bedekt met sneeuw

Wanneer de dagen kouder worden en het meer regent dan zonnig is, is het tijd om uw tuinmeubilair winterklaar te maken. De ideale periode is van 15 oktober tot ongeveer 5 november. Wij van atelier GOLDNER hebben professionals gevraagd waar onze lezers op moeten letten. First things first: verschillende materialen van tuinmeubilair bepalen hoe ze winterklaar worden gemaakt. Vocht is het eerste probleem.

Hoe maakt u houten meubilair winterklaar?

Als u houten meubilair heeft die van zacht hout zijn gemaakt, zoals beuken, vuren of lariks, dan moet u deze zeker opbergen in uw tuinhuisje, kelder, zolder, schuur of uw garage, zodat uw meubilair droog, geventileerd en vorstvrij opgeborgen zijn. Anders bestaat er een groot risico op onaangename gevolgen zoals barsten in de lak, schimmelvorming of ongedierteplaag. Laat tuinmeubilair 's winters niet in verwarmde ruimtes staan, want dan kan het hout broos worden en barsten!

Er is duurzaam meubilair van hardhout: teak, lariks, acacia, robinia, eucalyptus of bangkirai yellow balau. Deze absorberen geen vocht dankzij hun hoge oliegehalte en structuur. Wat kan er gebeuren als u meubels van deze houtsoorten onbeschermd in de winter laat staan? Ze kunnen de zogenaamde "patinalook" krijgen. Dit betekent dat de kleur bijvoorbeeld van bruin naar grijs verandert. U heeft echter de mogelijkheid om dit te voorkomen met een speciale onderhoudsolie en het hout op deze manier te beschermen. Wij raden over het algemeen het gebruik van onderhoudsolie aan voor tuin- en balkonmeubilair van hoge kwaliteit. Als u geen geschikte opbergmogelijkheden voor uw tuin- of balkonmeubilair heeft, kunt u in de winkel speciale beschermhoezen kopen. Zorg ervoor dat u de beschermhoezen goed aanbrengt en goed vastmaakt, zodat ze het hout goed beschermen en u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg ervoor dat u de meubilair goed schoonmaakt voordat u ze afdekt of opbergt, anders kan het vuil na de winter niet of minder gemakkelijk verwijderd worden!

Hoe maakt u rotanmeubilair winterklaar?

U moet uw rotanmeubilair van echt rotan beslist op een droge plaats plaatsen. Rotan meubels hebben ruimte nodig omdat ze niet inklapbaar zijn. Als u geen plek heeft om uw meubilair tijdens de winter op te slaan, zijn geschikte beschermhoezen en bescherming voor de poten natuurlijk een alternatief. Als u het materiaal royaal behandelt met een speciale rotanvernis, is het weerbestendig, maar houd er rekening mee dat het meubel hierdoor niet winterhard wordt.

Hoe maak ik metalen meubilair winterhard?

Met metalen meubilair van aluminium en roestvrij staal is het vrij eenvoudig. Deze zijn roestbestendig en u kunt ze zonder zorgen buiten laten staan. Dit geldt ook voor tuinmeubilair van gecoat ijzer of smeedijzer, op voorwaarde dat de coating van goede kwaliteit en onbeschadigd is. Anders kunnen ze op de beschadigde plekken gaan roesten.

Is het gemakkelijker met kunststof tuinmeubilair?

In theorie kunt u uw kunststof meubilair onbeschermd buiten laten staan voor de winter. Vorst kan de levensduur echter beperken en er kunnen kleine scheurtjes in het plastic ontstaan. Het uiterlijk van uw meubels kan eronder lijden door vuil dat zich in de scheurtjes kan nestelen. Bovendien hangt de levensduur van plastic meubilair af van de kwaliteit van het plastic. Het is daarom beter om de meubels op een beschermde plaats op te bergen. Het is iets gemakkelijker met hoogwaardige materialen van polyrattan of textiel als u ze buiten wilt laten staan. Het plastic is vuilafstotend en minder gevoelig voor vorst en sterke temperatuurschommelingen. Als u ze echter binnen bewaart, gaan ze langer mee. Let op voor bekleding: bekleding moet op een droge plaats worden bewaard, omdat het geen vocht verdraagt en onbruikbaar wordt door bijvoorbeeld schimmelvlekken!

Samenvatting: tips voor het winterklaar maken van tuin- en balkonmeubilair

De ideale tijd om tuinmeubilair winterklaar te maken is tussen 15 oktober en 5 november, wanneer de temperaturen kouder beginnen te worden.

Verschillende materialen vereisen verschillende maatregelen om de meubilair winterklaar te maken.

Houten meubilair

 • Zachte houtsoorten (beuken, vuren, lariks) moeten op een beschutte plek zoals een garage, kelder of schuur worden bewaard om scheuren en schimmel te voorkomen.

 • Hardhout zoals teak, lariks en acacia kan tegen vocht worden beschermd met speciale onderhoudsolie om de "patinalook" te voorkomen.

 • U kunt beschermhoezen gebruiken als er geen opslagmogelijkheden zijn.

 • Reinig de meubilair voordat u ze opbergt.

Rotan meubilair

 • Echt rotan moet droog opgeslagen worden of behandeld worden met speciale rotanvernis om het weerbestendig te maken.

 • Metalen meubilair

 • Aluminium en roestvrij staal zijn roestbestendig en kunnen buiten blijven staan.

 • Meubels van gecoat ijzer of smeedijzer kunnen buiten blijven staan zolang de coating intact is.

Kunststof meubilair

 • Kunststof meubilair kunnen buiten blijven staan, maar vorst kan de levensduur beperken en scheuren veroorzaken.

 • Hoogwaardige materialen zoals polyrattan zijn minder gevoelig voor vorst maar moeten nog steeds beschut worden bewaard.

Bekleding

 • Stoffering moet beslist in een droge ruimte worden opgeborgen om schimmelvlekken te voorkomen.

 • Voor alle soorten meubilair kunnen beschermhoezen worden gebruikt om ze tegen weersinvloeden te beschermen.

 • Onderhoudsolie van hoge kwaliteit wordt aanbevolen voor houten meubilair om het te beschermen tegen vocht en kleurveranderingen.

Van ons - voor u:

U kunt comfortabele vrijetijdskleding vinden voor tuinieren en het winterklaar maken van uw tuinmeubilair.

Vrouw met hondVrouw met hond
Vrouw plantVrouw plant