Feestelijke mode
51 artikel

Meer te ontdekken:

Feestelijke modetrends voor dames: de juiste outfit voor elke gelegenheid!

Elk jaar zijn er genoeg feestelijke gelegenheden waarvoor u echt alles uit de kast kunt trekken! Maar het is niet zo gemakkelijk om te beslissen welke feestelijke modetrends voor vrouwen geschikt zijn voor welke gelegenheid. Hier leest u welke feestelijke outfit voor dames een goed idee is, of wanneer u beter voor een ander kledingstuk kunt kiezen.

Soms maakt de organisator het u gemakkelijk en laat hij het aan de gasten over om te beslissen wat zij precies aantrekken. Soms staat er echter op de uitnodiging een verwijzing naar de gewenste en passende feestkleding voor het desbetreffende evenement:

• Black tie: deze dresscode is vrij strikt en schrijft voor dat elegante avondjurken tot de grond moeten reiken als feestelijke outfit voor dames. De jurk moet stijlvol en elegant zijn, maar hoeft niet overdreven opzichtig te zijn. Verder mag de outfit off-the-shoulder zijn, alleen voor elk formeel deel van het evenement moet u uw schouders bedekken met een stola of een jasje.

• White tie: dit is nog iets formeler en chiquer dan black tie, maar is vooral gewenst voor zeer formele gelegenheden zoals het filmfestival, Oscaruitreikingen of het Weense operabal. Kledingstukken van spannende stoffen, glitter en versieringen zijn hier een must. Het motto is: hoe eleganter en opvallender, hoe beter!

• Cocktail: cocktailparty's zijn niet alleen gericht op de formele gelegenheid, maar ook op gezelligheid. Dat kunnen bijvoorbeeld tuinfeesten, kunsttentoonstellingen of kleine bruiloften van vrienden zijn. Dienovereenkomstig kan de outfit een beetje meer casual zijn. Knielange jurken – graag ook in kleuren – in combinatie met een jasje en mooie schoenen zijn de juiste feestelijke mode voor deze gelegenheid.

• Business/black formal: in principe verwijst deze beschrijving naar klassieke zakelijke mode. Voor officiële bedrijfsgelegenheden, zoals zakendiners of beurzen, moet u voor dit soort feestelijke kleding gaan. Een broekpak of een kostuum zijn hier de juiste keuze.

• Casual/smart casual: smart casual en casual wear zijn de juiste keuze voor minder formele gelegenheden. Smart casual is bijvoorbeeld een nette broek met een blouse of een mooi shirt. Een zomerjurk of een strakke kokerrok is ook smart casual. Casual wear is alles wat past bij een gezellig samenzijn zoals een barbecue. Een mooie jeans en een tricot pullover vallen ook onder de noemer casual wear.

Daarnaast zijn er nog een paar speciale gelegenheden die speciale feestelijke kleding van dames verwachten. Voorbeelden zijn:

• Bruiloften: feestelijke mode voor bruiloftsgasten moet vooral niet in de kleur wit zijn. Deze kleur is gereserveerd voor de bruid. Vermijd ook zwart, omdat deze kleur eerder droefheid dan vreugde uitdrukt in de context van een bruiloft.

• Begrafenissen: voor begrafenissen moet u donker gekleed zijn, liefst helemaal zwart. U moet ook te kleine jurken vermijden.

• Kerkelijke gelegenheden: bedek uw schouders en decolleté als u in de kerk bent. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een bolerojasje dragen.

Feestelijke modetrends voor dames in verschillende seizoenen

In principe veranderen feestelijke modetrends voor dames niet met de wisseling van de seizoenen. De meeste officiële evenementen vinden binnen plaats. Daarom hoeft u meestal alleen bij koudere temperaturen een jas of mantel aan uw outfit toe te voegen. De uitzondering hierop zijn tuinfeesten of openluchtfeesten in het algemeen, tijdens de zomer. Hier zijn wijde, luchtige jurken in mooie heldere kleuren bijzonder geschikt.

Tip: als het feest buiten plaatsvindt, zorg dan voor goede schoenen. De grond kan zacht en oneffen zijn. In dat geval moet u te hoge hakken en schoenen waarin u niet goed kunt lopen of staan vermijden.

Welke stoffen en materialen zijn goed voor feestelijke modetrends voor vrouwen?

Als u eenmaal heeft gekozen voor een geschikte feestelijke modetrend voor vrouwen, is de enige vraag nog welke stoffen en materialen geschikt zijn voor de gelegenheid.

Materialen die minder snel voor dagelijkse mode worden gebruikt, zoals chiffon, zijde of fluweel, zijn perfect voor feestelijke kleding voor vrouwen. Versieringen van strass, pailletten of kant staan ook prachtig op feestelijke jurken voor oudere dames.

Stylingtip: overdrijf het niet. Ga voor 1 of 2 opvallende items en combineer ze met eenvoudigere items. Te veel extravagantie kan uw outfit er 'over the top' uit laten zien.

Voor casual evenementen passen materialen als jeans of leer ook goed bij uw feestelijke mode voor dames. Deze kunnen worden gebruikt in de outfit met bijvoorbeeld een jasje, een tas of schoenen van deze materialen.

Qua kleur zit u meestal goed met de klassiekers zwart of donkerblauw. Afhankelijk van het evenement of de gelegenheid kunt u echter ook andere kleuren kiezen! Zachte kleuren zoals nude, roze of beige zijn momenteel erg populair.

De beste combinatietips voor feestelijke modetrends voor dames

Afhankelijk van de dresscode zijn feestelijke modetrends voor vrouwen ook flexibel te combineren. Hoe chiquer en formeler de gelegenheid, hoe chiquer de schoenen moeten zijn. Voor zeer chique gelegenheden kunnen de schoenen een hogere hak hebben, terwijl voor meer formele gelegenheden de hak niet te hoog mag zijn. In principe zijn ook platte schoenen toegestaan. Zo zijn enkellaarsjes van glanzend lakleer, fluwelen ballerina's of fijne sandalen met versieringen een geschikte keuze.

Voor accessoires geldt hetzelfde principe: voor zeer uitbundige gelegenheden zijn veel sieraden en glitter absoluut gewenst! Maar hoe formeler de gelegenheid, hoe ingetogener de sieraden moeten zijn. U kunt het beste kiezen voor ingetogen ringen en delicate kettingen die uw outfit ondersteunen maar niet te veel de aandacht trekken.

Goed om te weten: dit geldt natuurlijk vooral voor gelegenheden die niet casual zijn. Bij casual evenementen is de kledingkeuze vrijer en kunt u over het algemeen de schoenen en sieraden dragen die u mooi vindt.

Maar feestelijke mode hoeft natuurlijk niet altijd een jurk te zijn! Hier vindt u meer inspiratie voor outfits:

• Blouses: blouses zijn een prachtig alternatief als het niet te chic hoeft te zijn! In combinatie met bijvoorbeeld een elegante stoffen broek zien lichte, vrouwelijke blouses met chiffon, kant of van zijde er bijzonder goed uit.

• Rokken: rokken zijn ook een goede keuze als u geen jurk wilt dragen. Bij een rok kunt u zowel een blouse als een mooi topje of shirt dragen in combinatie met een blazer. In de winter staan fijne colpullovers ook mooi bij een rok.

• Feestelijke broekpakken: u wilt geen jurk dragen, maar een blouse of rok is te casual voor de gelegenheid? Kies dan voor een broekpak! Deze pakken voor vrouwen zijn er in zowel gedekte als opvallende kleuren en geven u een serieuze en elegante uitstraling.

U ziet het: feestelijke mode voor dames boven de 50 is divers en absoluut niet saai! Naast klassieke jurken zijn er ook rokken, blouses en broekpakken om een bijzondere maar chique look te creëren.